vždy plné lží a přetvářky

Pivo za dvacet korun v hospodě? Na to zapomeňte!

Pivo za dvacet korun v hospodě? Na to zapomeňte!
Zdroj: ceskenoviny.cz

Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 podniky a živnostníky, který si objednal poskytovatel pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Povinnost elektronické evidence tržeb nastane letos 1. prosince.

Přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 procent podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře, plyne z průzkumu. „Tvrzení, že zavedení EET je pouhá administrativní formalita, není podloženo empirickou zkušeností. Před dvěma lety byl náš tým v Chorvatsku svědkem toho, že z tržnic zmizela asi šestina prodejců. Myslíme si proto, že hrozba šestiny zavřených hospod v Česku je reálná,“ uvedl zástupce eet1 Karel Hamr. Obdoba českého EET byla v Chorvatsku zaváděna ve třech fázích v roce 2013.

Průzkum uskutečněný na začátku srpna dále odhalil, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 procent). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15 procent). Čtyři procenta podnikatelů naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.

EET bude v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

468 ad